sobota 6. října 2012

Dort pro maminku



Nedávno slavila má maminka narozeniny, takže jsem jí samozřejmě musela upéct dort. Já pečení dortů miluju, bohužel však poslední dobou nemám tolik času na jejich finální úpravu, jako je zdobení atd. (a to je zrovna ta část, která mě nejvíce baví, chjo!). Takže jsem tentokrát zvolila dort dosti jednoduchý, ale i přesto velice chutný :).



Suroviny (na 20 cm formu):

  • 100 g hořké čokolády (většinou používám s 60 % podílem kakaa)
  • 100 g másla (rozpuštěné a zchladlé)
  • 90 g pískového cukru
  • 3 vejce (bílky a žloutky zvláště)
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 125 ml smetany ke šlehání
Troubu předehřejte na 170 °C. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, poté po jednom přidávejte žloutky (vždy pořádně vmíchejte a až pak přidejte další). Do vaječné směsi přidejte čokoládu a po částech také mouku s kypřícím práškem.
Z bílků ušlehejte pevný sníh  a vmíchejte ho do směsi (opatrně  a po částech, aby vám nespadl!).
Těstem naplňte vymazanou a vysypanou formu a pečte asi půl hodiny. Jestli je upečeno zkuste špejlí ;). Po upečení nechte vychladnou při pokojové teplotě a pokud možno na mřížce.

Suroviny na polevu:

  • 150 g kvalitní čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání

Čokoládu rozpusťte společně se smetanou ve vodní lázni. Těch uvedených 50 ml je pouze orientační, sami uvidíte jestli je poleva příliš hustá nebo ne. V případě, že chcete polevu  takovou jakou vidíte na fotkách, doporučuji udělat polevu spíše hustší, aby vám na dortu pořádně držela a vytvářela vlnky. :)

Suroviny na náplň:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g mascarpone
  • 50 g cukru (spíše dle vaší chuti ;))
  • 1 malá plechovka mandarinek
  • pár kousků physalis

Smetanu vyšlehejte co nejvíce do tuha (nepřešlehejte ji! Nechcete mít přeci máslo, že ;)). Smíchejte ji s mascarpone, mandarinkami a nadrobno nakrájenými physalis.

Sestrojení dortu:

Korpus rozřízněte na tři díly. Dva spodní díly vždy natřete krémem a spojte (myslím, že tady není moc co k vysvětlování, všichni to určitě znáte). Poté na dort dejte čokoládovou polevu a ozdobte!



I přesto, že mi dort (a hlavně oslavenkyni :)) chutnal, se musím přiznat, že nebyl úplně dokonalý. Tedy, spíše se vyskytl jeden zádrhel při dělání krému. Do šlehačky jsem nasypala trochu ztužovače a po přimíchání mascarpone krém zhrudkovatěl. Měl konzistenci přešlehané šlehačky prostě. Takže proto jsem ten ztužovač do receptu neuváděl, aby se to kvůli mě nestalo i vám. Ale nejsem si jistá, čím to je, ještě jsem se s tím nesetkala. 
Jinak korpus je krásně vláčný, není úplně mokrý ale ani drobivý, je tak nějak přesně podle mého vkusu. Navíc když ho připravíte z kvalitní čokolády tak snad není možné, aby nechutnal. Možná jen skalním odpůrcům čokolády ;).


5 komentářů:

  1. Jé, vypadá nádherně! Já taky strašně ráda peču dorty, ale na zdobení zase vůbec nejsem, sedí mi přesně jen takové ledabylé zdobení. A tenhle čokoládový určitě brzy udělám, je čas podzimu, takže čokoláda má zelenou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :) Určitě zkus je to mňamka ;)

      Vymazat
  2. Kulíšku, maminka musela mít obrovskou radost! Udělala si jí nádherný dort a ta mochyně jako ozdoba je fantastická! Určitě by ses měla věnovat pečení dortů i profesionálně, protože máš jeden hezčí než druhý :)
    PS: Moc se mi líbí tvoje přezdívka :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé teď se skoro červenám ;). Děkuji, radost měla takže jsem spokojená. Jó péct dorty profesionálně by mě bavilo,jen to asi nebude tak jednoduché, snad někdy;)
      Ohledně přezdívky - poradil mi ji jeden kamarád, protože jsem si žádnou nemohla dlouho vymyslet. Ještě, že ho mám :)

      Vymazat
  3. Ta smetana ke šlehání u korpusu se dává do dortu v jakém stavu? V postupu to není uvedeno, tak mě to trochu zarazilo :)

    OdpovědětVymazat