pondělí 22. října 2012

Jablečný crumble


Věřte nebo ne, ale donedávna jsem neměla o této pochoutce ani potuchy. Což nechápu, protože teď vidím články na téma crumble/krambl úplně všude! 


Já jsem vždy milovala ty klasické buchty od maminky s velkou vrstvou drobenky nahoře. Dobře, přiznám se bez mučení, že nejvíce jsem milovala náplň (většinou ovoce) a hlavně tu sladkou, křupavou drobenku. To vše a nic více najdete právě v crumblu.

Suroviny (na 2 porce):
  • 2 velké sladké jablka (nejlépe nějakou podzimní odrůdu)
  • 3 lžíce třtinového cukru (používám palmový)
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce hladké celozrnné mouky
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 3 vrchovaté lžíce másla (rozpuštěného)
  • 1  lžíce medu
Jablka oloupejte, vyjměte jadřinec a nakrájejte na větší kousky. Naplňte jimi misky a pokapejte medem. 
V míse smíchejte všechny zbylé suroviny dohromady až vám vznikne taková trochu lepivější "drobenka". Touto drobenkou zasypte jablka a dejte na 10-15 minut zapéct do trouby vyhřáté na cca. 180°C. Upečený crumble nechte chvilku vychladnout než ho budete jíst, ať se nepopálíte. Na druhou stranu chutná crumble nejlépe teplý, kdy ještě krásně voní a dokáže vás hezky zahřát ;).

Myslím, že tento dezert lze s klidem označit za podzimní. Úžasné na crumblu je, že je tak variabilní. Zkuste se mrknout na jiné blogy a najdete spousty variací, nejčastěji švestkové, hruškové ale také rebarborové (tuhle variaci si v tuto dobu už asi moc neužijeme, ale jako inspirace na další sezónu to vůbec neškodí;)). Navíc je vše hotové raz dva a když použijete oříšky , vločky a uberete trochu na cukru je z toho i zdravá dobrota. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat