sobota 16. června 2012

Narozeninový dort




V dubnu jsem měla já a můj milý narozeniny, ale kvůli škole, práci a hlavně maturitě nebyl čas nijak slavit cokoliv, takže jsme slavili až teď. To, že by mi někdo upekl dort (nebo jen čistě daroval dort jakýkoli) ne prostě nemůže stát, tak jsem si ho musela upéct sama. Navíc to nebyl dort jen pro mě takže to snad nevypadá až tak divně. :D


Dort se skládá z jednoduchého piškotového korpusu, jako náplň šlehačka a mandarinky a nakonec potahová hmota, kterou jsem využila i na květy. ;).

Průměr dortu je 20 cm.

Korpus:
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 90g cukru krupice (neměla jsem tak jsem použila klasický moučkový)
  • 25g másla (rozpuštěné a zchladlé)
  • 100g hladké mouky

Z bílků a cukru ušleháme sníh a zlehka do něho zapracujeme žloutky. Nakonec přidáme mouku (můžete prosít, já to ale nedělala :)) a máslo. Vymazanou formu naplníme těstem, uhladíme povrch a dáme péct do trouby při asi 170 °C (vzhledem k tomu, že já mám 20 let starou plynovou troubu, která ještě navíc peče na každé straně jinak, tak se ty stupně špatně odhadují ale mělo by to odpovídat ;)). Pekla jsem asi 30 minut. Pokud si nejste jistí a nechcete dort nedopéct nebo naopak spálit, stačí zapíchnout do dortu špejli a když ji vyndáte suchou, jen s pár drobečky, máte hotovo. Potom dort nechce vychladnout nejlépe na mřížce.

Vychladlý dort překrojte napůl, ušlehejte tuhou šlehačku (přidala jsem jeden ztužovač). Né moc tlustou vrstvou potřete oba kusy a na spodní plát vyskládejte mandarinky. Nakonec na mandarinky nastrouhejte čokoládu a přiklopte druhým plátem. Dort potřete tenkou vrstvou šlehačky a dejte vychladit alespoň na 2 hodiny.



Mezitím si můžete připravit potahovací hmotu a ozdoby.
Jako potahovací hmotu jsem použila cukrářskou hmotu  K2. Tu můžete koupit např. na internetu. Je čistě bílá, sladká tak akorát, dobře se sní potahuje ale je docela měkká a pomalu vysychá takže se na modelování moc nehodí. Na všechny předchozí dorty co jsem dělala jsem použila na potahování falešný marcipán. Recept na něj najdete různě po internetu, je to docela rozšířená metoda jak rychle a poměrně levně získat potahovou hmotu. Jejím problémem je, že díky sušenému mléku, které je jednou z hlavních složek tato hmota nikdy nebude čistě bílá ale lehce nažloutlá.

Vychlazený dort potáhneme hmotou (obarvila jsem ji na světle modro) a uhladíme. Nakonec ozdobíme čokoládou a květy.





Nemám ráda dorty u kterých, po tom co sníte kousek, tak se nemůžete hnout. Tento dort byl vážně lehký, nepřeslazený a svěží díky mandarinkám a šlehačce :).





3 komentáře:

  1. Aaa jeje...ten dortík vyzerá božský a určite aj veľmi chutil. A ladí aj s tanierom :-)Inak, si tak mladučká a taka šikovná, klobuk dole pred Tebou. Pozdravujem Ťa a k narodkám prajem všetko dobre Mery.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kulíšku,
    udělala jsem tento dort na své narozeniny. Lišil se pouze v potahovací hmotě. Já použila falešný marcipán. Nedoporučuji! Večer jsem dort dokončila vypadal skvěle a ráno, když jsem otevřela ledničku, tak mi bylo do pláče. Marcipán se na šlehačce roztekl! Byl sice chuťově výborný, ale nevzhledný... Vlaďka

    OdpovědětVymazat