sobota 30. června 2012

Jarní narozeninový dort


Už je to nějaká doba, co jsem tento dort pekla. Inspirovala jsem se v letošním březnovém čísle Gurmetu. Darovala jsem ho kamarádce k narozeninám, a vzhledem k tomu, že je to původně citrónový dort (a to kamarádce moc nejede) jsem si recept upravila. ;).



Ingredience:

Korpus:
  • 200 g změklého másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • cca 50 g mletých lískových oříšků
  • máslo a mouka na vymazání formy

Krém:
  • 100 g bílé čokolády
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mléka
  • 1 karamelový pudink
  • 150 g másla
  • 3 lžíce cukru (dala jsem třtinový)

Potažení a ozdoby: 
  • Falešný marcipán (300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 4 lžíce medu /pšeničného sirupu, 4 lžíce oleje, mandlová esence).
Cukrový sirup: 
  • 2lžíce cukru
  • 1 lžíce vody

Korpus - troubu předehřejte na 180°C. Máslo s cukrem umixujte do pěny, postupně přidávejte vejce (jedno po druhém) a nakonec přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mletými oříšky. Důkladně zamíchejte a dejte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte asi 40 minut (opět zkuste špejlí). Po upečení korpus nechte vychladnout.

Krém - krém se skládá z pudinku a karamelu z bílé čokolády. Recept na karamel z bílé čokolády mám od kamaráda a varuji vás předem (!) - tento karamel je vysoce návykový. :P
Čokoládu nakrájejte na co nejmenší kousky a poté tyhle kousky nasypejte do nějaké žáruvzdorné mísy, prostě do něčeho co můžete dát do trouby a co je dostatečně velké na to, aby se tam kousky čokolády rozprostřely do co nejtenčí vrstvy. Já používám klasickou zapékací mísu. Čokoládu tedy rozptostřete po nádobě a pečte na 120°C do té doby, dokud lehce nezhnědne (musíte to hodně hlídat páč se to rádo připaluje, mě to trvá tak 15-18 minut).
V rendlíku si ohřejte smetanu a poté do ní nasypte čokoládové kousky. Pak už jen míchejte, míchejte, míchejte dokud se kousky úplně nerozpustí. Slijte do malé zavařovačky a nechte vychladnout.
Teď si uvařte pudink. Takže v trošce mléka si rozkvedlejte pudink, zbytek mléka ohřejte. Poté vlijte pudink do ohřátého mléka a míchejte dokud vám nezhoustne. Dejte ho vychladit.
Ve finální fázi smíchejte vychlazený karamel s vychlazeným krémem, přidejte na kousky pokrájené máslo a šlehačem vyšlehejte do tuhého krému. :)

Potažení a ozdoby - udělala jsem falešný marcipán, takový jaký asi většina z vás zná. Jednoduše smíchejte všechny výše uvedené suroviny dohromady a vypracujte pružnou hmotu. Jednu třetinu si rozdělte ještě na půlky a obě dvě obarvěte zeleným barvivem, každou v jiném odstínu. Zbylé dvě třetiny nechte bílé.

Sestrojení celého dortu:

Korpus překrojte napůl, jednu polovinu potřete silnou vrstvou krému a přiklopte ji druhou polovinou. Celý dort potřete zbývajícím krémem a dejte do lednice vychadit alespoň na 2 hodiny.
Jednu část bílého marcipánu výválejte na asi 0,3 mm tlustou placku a dort jí potáhněte. Z druhé části bílého marcipánu vykrajujte květiny (ty je lepší udělat den dopředu, aby proschly a nebyly tak měkké). Ze zelených částí marcipánu vytvořte stonky.

Smíchejte 2 lžíce cukru s 1 lžící vody a nechte rozpustit. Tímto sirupem budete lepit jednotlivé ozdoby. Nejdříver nalepte kolem dortu stonky a na ně kytičky. :) A máte hotovo!

Dort se mi vážně moc líbí. Je trochu více pracný než jiné dorty ale stojí to za to. Karamelový krém skvěle sednul ke korpusu z oříšků, nebyl přeslazený ani těžký. Kamarádka měla radost a chtunal jí což je přece nejdůležitější :). 

4 komentáře:

  1. Kulíšku, dort je fakt nádherný! Skvělá práce, nemůžu se na něj vynadívat! A ty květinky navrchu, to je jedna báseň a ještě navíc i skvěle chutná :) Kamarádka musela mít tu největší radost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Vyrobit květinky bylo trochu pracnější ale stálo to za to :)

      Vymazat
  2. Někde mám výtisk toho Gurmetu a pamatuju si jak jsem se dlouho koukala na ten dort :) Tvůj dort je určitě minimálně stejně tak hezký! A tokovýhle dárky, vyrobený z lásky jsou nejlepší :))

    OdpovědětVymazat