neděle 24. června 2012

Apetit piknik 2012



Včera se konal již druhý ročník Apetit pikniku. Že nevíte co to Apetit piknik je? Je to akce, kterou pořádá časopis Apetit za pomocí různých prodejců jídla všeho druhu. Zajímavé ovšem je, že tito prodejci nejsou žádní profesionálové ale foodblogeři, kteří se rozhodli jít zv. s kůží na trh. Prodávají tam své výrobky, které poctivě několik dní před touto akcí připravují doma, třeba právě ty pokrmy, které můžete najít na jejich stránkách.
A jak tedy dopadl ten letošní ročník?


V následujících řádcích vám popíšu své dojmy z této akce, bloggery, kteří zde prodávali a samozřejmně vše co jsem ochutnala.

Zastávka první: Zuzana Dvořáková (blog: www.domacilaskominy.estranky.cz

U toho stánku jste mohli najít makronky, malinkaté koláčky, jahody v čokoládě a nádherně vypadající dorty. Já si koupila hned několik kusů makronků a jako vítěze jsem zvolila ty levandulové. Bohužel si již nevzpomenu jakou měly náplň, těch dojmů a vyzkoušených macarons bylo příliš mnoho :). Mimo ty levadulové jste mohli najít i macarons s macha čajem (zelený japonský čaj), ořechové, malinové, malinové s růží, jasmínové s bílou čokoládou, s 80% čokoládou, citronové a další. Dort jsem bohužel žádný neochutnala - byla to má první zastávka a já si chtěla nechat místo i na jiné delikatesy :). Musím ale říct, že mi nakonec bylo líto, že jsem přece jen neochutnala čokoládový dort s jahodami. Posuďte sami:



Už zbyly jen poslední kousky :)


Zastávka druhá: Tomáš Babinec (blog: www.foodissimo.eu )

Zde nabídku tvořili dva druhy domácích paštik (bůčková a játrová) a luchmeat. K dispozici byly ochutnávky, takže si každý mohl vybrat dle toho, co mu více chutnalo. Lunchmeat jsem bohužel neochutnala. U mě doma ve spíži skončily dva kusy bůčkové paštiky. Mňamka!



Zastávka třetí: Chez Lucie ( blog: www.luciedvorakova.blogspot.com )

Kdo by Lucii neznal? Myslím, že fronty, které byly u jejího stánku neustále mluví samy za sebe :). Vynikající macarons a cheesecaky si nenechal ujít snad nikdo a je to jenom dobře. Kdo jste na pikniku byl a nechal jste si je ujít - litujte toho! Já sama si nemohla vybrat jaký cheesecake si vezmu, nakonec vyhrál s bezinkou a šampaňským a rozhodně nelituji. Je to zajímavá kombinace, nikde jinde jsem zatím neměla možnost takový cheesecake ochutnat a myslím, že právě to je účel pikniku. Rozšířit si obzory a zkusit nové věci. O macarons snad nemusím ani moc psát. Lucie prostě umí a já smekám pomyslný klobouk, protože se klidně přiznám, že mé 4 pokusy o macarons skončili vážně špatně. Když si někdy prohlížím fotky macarons, co se nepovedly, tak si říkám, že ty mé jsou vážně katastrofa. :)
Z příchutí jsem si vybrala ty s vanilkovou náplní, čokoládovou a do třetice tu se špetkou soli. Přiznám se, že jsem si tu poslední příchuť zvolila na doporučení Kačky žvýkačky, která pomáhala Lucii s prodejem (cituji: zkuste tu se solí, bez toho bych vážně neodešla :)) a byla to ta nejlepší volba! Jednoznačný vítěz mezi Luciinými macarons! Chci přídavek!

Dlouhá řada u Lucie :)


Který z vás bude ten nejlepší?






Zastávka čtvrtá: Piece of Cake (stránky: http://pieceofcake.s13.cz )

V nabídce byly quiche (slané koláče), různé košíčky, muffiny i dorty (např. s jahodami). Mě padly do oka právě quiche a nezastírám, že hlavně proto, že byly slané. Věršinu nabídky na pikniku tvoří sladká jídla, takže takový quihe přijde vhod, navíc když je špenátový!





Zastávka pátá: Ája Voráčková (blog: http://www.mlsnijazykove.cz )

Na pultu se na vás smálo pět druhů slaných krekrů (pohankové, arašídové, olivové, parmazánové a na poslední si nemůžu vzpomenout :-/)  a zelňáky. Hned jsem koupila jeden balíček pohankových, protože jsem na ně byla nejvíce zvědavá.  Ještě musím napsat, že si mi líbilo, jak Ája řešila ceny svých výrobků. Oslovila samotné čtenáře svého blogu a ti mohli napsat, popřípadě hlasovat v anketě, kolik by byli ochotní za výrobky zaplatit. Cena 35 kč na 100 g balíček se mi zdá hodně dobrá, klidně by balíček mohl být o 5 korun dražší a nic by se nestalo. :) Opět oceňuji rozšíření slaných výrobků!


Zastávka šestá: Ciderie (stránky: www.ciderie.cz )

Cider - jemně perlivý alkoholický jablečný nápoj těšící se, v naší republice, čím dál větší oblibě. Pro mě to byla novinka (tedy né novinka teoretická - četla jsem o něm dost, ale praktická určitě páč v Ostravě se blbě shání). U stánku jste si mohli nechat nalít dvě deci do kelímku za 40 Kč nebo koupit celou flašku za 120 Kč. Navíc jste měli možnost výběru ze dvou variant - suché a polosuché. Na dotaz jak se to tedy rozděluje chuťově jsem dostala jednoduchou odpověď: jako u vína :) a je to tak. Nejdříve jsem ochutnala obě dvě varianty a nakonec se rozhodla pro koupi celé lahve suchého cideru ( a modlila se, ať mi tím teplým počasím nevylétne špunt z batohu).
Cider mě zaujal natolik, že jsem si na farmářském trhu hned vedle Apetit pikniku koupila další dvě láhve rozdílných značek - jednou z nich je česká značka Mad apple tak jsem zvědavá :).



Zastávka sedmá: Tři kopečky (stránky: http://blog.trikopecky.cz )

Výborná a poctivá domácí zmrzlina. Na výběr byly jak smetanové tak sorbety a hned v několika příchutích. Vybrala jsem si okurkovou s mátou a ginem (jako zástupce sorbetů) a rybízovou (zátupce smetanových). Okurková jasný vítěz! Jedna z nejlepších zmrzlin a příchutí jaké jsem za poslední dobu ochutnala. Jeden kelímek měl tuším 125 g a stál 50 Kč. Zdá se vám to hodně? Věřte mi, že ta porce úplně stačí. Jde prostě poznat, že se jedná o poctivou domácí zmrzlinu! Oceňuji, že na stánku jste mohli najít papír, kde byly sepsány všechny zdroje surovin, které se k výrobě této zmrzliny použily. :)






Chutnala jsem i z jiných stánků, ale bohužel si nepamatuji u koho přesně a co, takže sem vám dám ostatní fotky bez bližších popisků.



Viet food friends

Polévkárna




(pokud jsem se u popisků výrobků od kohokoli spletla, tak se omlouvám, trochu se mi to teď plete a na fotkách nemám všechny popisky vyfocené)

Já považuji letošní Apetit piknik za velmi povedený. Hned na začátku jsem si koupila tři knihy z Edice Apetit: Dorty, Moučníky a Polévky. Měly se  k nim rozdávat i zástěry, ale jelikož jsem je kupovala asi půl hodiny před zahájením (je docela možné, že jsem byla v tomto první zákazník) tak zástěry ještě neměli. Což mě hned nenapadlo a myslela jsem si, že se zástěra dává ke koupi celé edice. Nakonec jsem se později šla na to přeptat, slečny si mě naštěstí pamatovaly a zástěra mi byla s úsměvem darována :).
Někteří si stěžují, že se vše strašně rychle vykoupilo, nebylo toho dost, bloggeři přípravu podcenili atd. atd. Sama za sebe můžu říct, že jsem se dostala ke všemu co jsem chtěla, ochutnala vše co jsem chtěla a nestalo se mi, že jsem někde přišla a už nic nebylo. Za vstupné se nic neplatí, tak si myslím, že je možné pochopit, že bloggeři jsou také jenom lidé, lidé pracující, kteří mají také pouze dvě ruce a navíc třeba ani nemají místo, kam obrovské množství výrobků uskladnit. A navíc kdo chce, tak si to nějak zařídí, aby se na něho dostalo. Jsem toho důkazem! :)

Bydlím v Ostravě a kvůli Apetiti pikniku jsem vstávala ve 3 hodiny ráno, abych se do Prahy dopravila včas. Vůbec toho nelituji, atmosféra byla skvělá, prodejci hodní, usměvaví a ochotní odpovědět na všechny otázky. Také je milé vidět některé bloggery, které sledujete třeba rok dva, naživo. Těším se na další ročník! :)

(Děkuji mému milému za fotky)




12 komentářů:

  1. Posledni jsou Sweet'n'sins:D Jinak hezky popsano. Nestihli jsme z toho vubec nic, tak aspon si o tom poctem:D

    OdpovědětVymazat
  2. Super fotky! Já tyhle zápisky ráda čtu, protože jsem moc neměla šanci si ten piknik taky oběhnout - teda vyloženě oběhla jsem ho asi dvakrát, ale hodně spěšně a opravdu jsem věci jen v rychlosti omrkla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně no, chápu, že pro vás prodávající to není zrovna ideální :)

      Vymazat
  3. Diky, za report, nestihla jsem obejit vubec nic... A samozrejme mockrat diky za nakup (a jedna upresnujici informace - ta slecna, co doporucovala slane macarons jsem nebyla ja, ale moje prodejni asistentka Kacka Zvykacka alias Kacka Doporucovacka ;-)) http://kackazvykacka.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéžišmarjá to je trapas, já Kačku znám (teda její blog) ale popletla sem si vás, jsem ostuda, omlouvám se hned to jdu napravit

      Vymazat
    2. Nam ta brigadnice prisla spis "kacka nasrana" na vsechno a na vsechny ale asi to byla jen chvilkova unava. Tak snad jindy.

      Vymazat
  4. Děkuji též za fotografickou reportáž. Bohužel jsem neměla možnost se podívat po jiných stáncích a tak jsem viděla pouze své nejbližší sousedy. Tedy Tři kopečky a Chez Lucii.

    OdpovědětVymazat
  5. Super článoček,aspoň takto som mohla nasať atmosféru pikniku :-) .

    OdpovědětVymazat
  6. K předposlední foto Tartelette se hlásíme a věříme, že taky chutnali. Jinak foto super a popis taky. Michal a Gabriela Hrubec, jinak Votre Plaisir na FCB

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že jste se k fotce přihlásili :) vážně si u některých kousků nemohu vzpomenout a na fotkách zrovna ty názvy nemám, tartelette byl výborný :)

      Vymazat
  7. Dobrý den,
    mohli bychom prosím použít jednu Vaši fotku s naší kavárnicí - samozřejmě uvedeme zdroj:) Díky moc, mamacoffee

    OdpovědětVymazat