úterý 15. ledna 2013

Quiche s lososem a bramborami


Venku vládne tuhá zima (alespoň pro mě :)) a já chci tak moc jaro! Už aby ty šedé, mrazivé dny byly za námi a do oken nám svítilo slunce, vše kvetlo a hlavně rostlo! Do té doby si ale dny můžeme zpříjemnit tímto chutným slaným koláčem.


Suroviny:
  • 280 g hladké mouky
  • 140 g másla pokojové teploty
  • 1/4 lžičky soli
  • 8 lžic studené vody  
_____________________________
  • 350 g pevných vařených brambor
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu (lze vynechat nebo použít i jiný sýr)
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • 200 g uzeného lososa natrhaného na kousky
Brambory oloupejte a dejte vařit se špetkou kmínu. Zda jsou brambory uvařené zkuste pomocí nože - zapíchněte ho do brambory a jestli sama z nože sklouzne máte hotovo.
Mezitím co se brambory vaří, udělejte si těsto. Můžete požít i hotové křehké, ale proč si neudělat domácí, že ;). Mouku prosejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, sůl a společně vše promíchejte až vznikne drobenka. Přidejte studenou vodu (postupně po lžících, aby jste podchytili tu správnou konzistenci) a uhněťte těsto, poté ho dejte do lednice.
V míse promíchejte smetanu, kopr, sýr, vejce a opepřete. Pokud použijete parmezán tak se solí opatrně - sýr je sám o sobě dosti slaný ;).
Formu na pečení (průměr cca. 28 cm) vymažte máslem a vyložte vyváleným těstem. Propíchejte těsto vidličkou, vysypte fazolemi a dejte na 5 minut péct na cca. 190°C.
Zatímco se těsto peče, nakrájejte uvařené brambory na půl centimetru tlusté plátky.
Těsto vyjměte z trouby, poklaďte půlkou brambor, půlkou lososa a přelijte polovinou smetany. Celý proces ještě jednou zopakujte, nakonec můžete ještě jemně posypat parmezánem.
Koláč pečte 15-20 minut až vrch koláče zpevní. Upečený koláč nechte vychladnout a můžete podávat - třeba s malým salátkem z čerstého špenátu a rukoly.


Co říct na závěr? Snad jen, že s tímto koláčem vůbec nic nezkazíte! Příprava je jednoduchá a už jen po přečtení surovin je jasné, že to je dobrota!
Pokud patříte mezi ty, kteří uzeného lososa nemusí (já jsem mezi nimi :)) tak vás mohu uklidnit. Po pečení v troubě chuť uzeného skoro zcela vymizí a zbude jen úžasný losos, který chutná skoro jako čerstvý.

Žádné komentáře:

Okomentovat