sobota 15. září 2012

The Daring Bakers - Pâte à Choux (odpalované těsto)


Pâte à Choux bylo srpnová výzva odvážných pekařů. Tentokrát nám recept zadávala Kat (The Bobwhites) a já sama za sebe můžu říct, že se mi více než jen líbila. Odpalované těsto jsem ještě nikdy nedělala. Občas jsem o něm něco četla, ale přiznám se, že se mi zdálo příliš komplikované. Omyl, vůbec není čeho se bát! Vážně ;)


Kat nám pro inspiraci upekla elegantní labutě, ale mohli jsme upéct jakékoli jiné tvary. Také nám napsala pár receptů na krémy, takže i této inspirace bylo dost.
Já se rozhodla pro vanilkový krém a karamelovou šlehačku. Bohužel jsem u vanilkového krému někde udělala chybu (ale tedy vážně netuším kde) a nějak mi neztuhnul :-/.  Takže jsem ho na spodní díl labutě jen lehce natřela, protože by jinak vytekl a navíc by už na sobě neudržel šlehačku.
Ani těsto se mi nepovedlo tak, jak jsem si představovala. Tady ale vím, kde byl problém. Bohužel mám docela dost (ale vážně hodně :D) starý model trouby, což znamená taky to, že její dvířka nejsou skleněná. Takže dovnitř nevidím a u odpalovaného těsta je důležité troubu neotvírat. Ehm.. takže tak. Samozřejmě jsem troubu asi po 10 minutách otevřela pro kontrolu, těsto se zdálo v pohodě, ale po vyndání plechu bylo trochu splasklé.

Nakonec vám tedy napíšu recepty jen na odpalované těsto a karamelovou šlehačku. Kdo by chtěl vanilkový krém vyzkoušet, určitě najde na internetu hodně receptů ;).

Odpalované těsto (na cca. 15 menších labutí):
  • 90 ml vody
  • 90 ml mléka
  • 70 g másla
  • půl lžičky cukru
  • špetka soli
  • 110 g mouky
  • 2 vejce
Všechny ingredience ,mimo mouku a vejce, dejte do hrnce a pomalu zahřívejte. Až se všechny ingredience rozpustí přidejte všechnu mouku a neustále míchejte, aby se vše pořádně smíchalo. Hrnec stále zahřívejte a míchejte. Až se těsto začne odlepovat ode stěn hrnce a vařečky máte hotovo. Těsto přendejte do mísy a nechte trochu vychladnou. Až těsto vychladne na teplotu, při níž se nebudou srážet, přidejte vejce. Vždy přidejte nejdříve jedno, to pořádně zapracujte, a pak druhé. Mělo by vzniknout lesklé a docela řídké těsto.
Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech vystlaný pečícím papírem ho stříkejte (pro vytvoření labutí) do tvaru zašpičatělých koleček. Nezapomeňte vytvořit i "krky" labutí.
Pečte v troubě rozpálené na 170 °C asi 25 minut.

Karamelová šlehačka:
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání

Cukr dejte do hrnce a pomalým zahříváním z něho udělejte karamel. Karamel zalijte 100 ml ohřáté smetany a míchejte tak dlouho, až se karamel rozpustí. Nechte pořádně vychladit (čím více, tím lépe). Poté k němu přilijte zbytek smetany a vyšlehejte šlehačku.

Sestrojení:

Upečené bochánky těsta rozkrajte podélně. Horní díl ještě na polovinu (viz. obrázek nahoře ;)). Na spodní díl dejte šlehačku, přidejte rozpůlenou část ("křídla") a krk. Hotovo!



Je mi líto, že se mi vanilkový krém nepovedl podle mých představ. Vážně jsem se snažila a udělat ho není záležitost pár minut. Taky na suroviny není zrovna nenáročný - 6 vajec, vanilkový lusk... Škoda. :)
Jinak se mi ale výzva líbila. Samotné těsto bylo výborné a společně s karamelovou šlehačkou labutě chutnaly výborně. Navíc jsem se konečně ohodlala zkusit odpalované těsto! :)

2 komentáře:

  1. Moc pěkné! Myslím, že těsto se ti povedlo, vůbec bych neřekla, že je splasklé. Krémy mě občas taky zlobí :D Nakonec ten můj taky nějak nechtěl ztuhnout, dokud jsem do něj nezašlehala máslo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo máslo vždycky všechno spraví :D , děkuji za pěkný komentář ale to víš, ta na fotce je ta nejkrásnější a nejpovedenější :D

      Vymazat