Ratatouille (ratatuj) je tradiční zeleninový francouzský pokrm připravován zejména v okolí města Nice. Mnozí ho označují za takové francouzské lečo, ale popravdě se to leču (tak jak ho známe my) až tak moc nepodobá. Tedy, ano je to zapečená/dušená zelenina, ale oproti leču v něm najdete zeleninu jinou.
Musím se přiznat, že já osobně našemu leču příliš nefandím. Měla jsem ale chuť vyzkoušet něco, co jsem zatím ještě nevyzkoušela, a navíc určitě znáte stejnojmenný film Ratatouille s hlavním hrdinou myšákem Remym, který miluju! :)
Pokud se do přípravy ratatouille pustíte, upozorním vás na to, že na internetu i v různých kuchařkách najdete několik druhů příprav. Já jsem většinou našla ratatouille dušené na pánvi nebo v hrnci. Rozhodla jsem se ale pro přípravu v troubě.
Ingredience (na 4 porce):
- 1 lilek
- 4 rajčata
- 2 malé cukety
- Červená a zelená paprika
- 2 cibule
- Česnek dle chuti
- Olivový olej
- Rajčatový protlak
- Bylinky (použila jsem petrželovou nať a rozmarýn)
- Balkánský sýr
- Sůl a pepř na dochucení
Nejdříve lilek a cukety nakrájejte na tenčí plátky, rozložte na tác a posypte solí. Nechejte asi půl hodiny "vypotit". Papriky nakrájejte na cca. 5 cm kousky, tři rajčata a jednu cibuli na plátky.
Mezitím co necháváte vypotit lilek a cukety si přiravte omáčku, kterou zeleninu zalijete. Zbylou cibuli a rajče nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a lehce osmahněte cibuli až zesklovatí. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, protlak, propasírováné 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bylinky a přilijte trochu olivového oleje.
Dno zapékací mísy lehce potřete rajčatovou omáčkou a na ni ukládejte střídavě jednotlivé kousky zeleniny. Nakonec zalijte zeleninu zbytkem omáčky, posypte balkánským sýrem a dejte do trouby zapéct tak na 20 - 30 minut.
Původní ratatouille se skládá jen čistě ze zeleniny, žádný sýr tam nenajdete, ale já jsem chtěla trochu experimentovat a vyplatilo se. Ratatouille bylo výborné, dala jsem si ho s bagetkou, nicméně se tento pokrm hodí jako příloha téměř k čemukoliv. Výhodou také je, že chutná jak za tepla tak i za studena. Pokud nemusíte lilek nebo cukety vůbec to nevadí a jednotlivé poměry si upravte dle svých chutí. :)
Ratatouille s dcérou zbožnujeme :-) Ak ostane, na druhý deň ho rozmixujem a máme nátierku na hrianky.
OdpovědětVymazathttp://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/ratatouille-po-druhe.html
http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/rychle-ratatouille.html
S tým syrom je to fajn nápad, keďže málinko solíme, ten syr tomu chuťovo dodá "šmrnc". Dcéra je vegánka, ale ja to s tým syrom niekedy skúsim :-)))
Zuzano s tím rozmixováním to je moc dobrý nápad, vůbec by mě to nenapadlo. :) Zkus, snad bude chutnat ;)
Vymazat