Nedávno jsem se zůčastnila kurzu kávy. Prostředí kaváren mě láká a ráda bych si našla práci právě v tomto oboru. Bohužel mám místo gastronomické školy vystudovanou chemickou průmyslovku (ehm...;)) a tak mi nezbývá nic jiného než si toto vzdělání doplnit jinak.
Takže jsem prohledávala internet ve snaze najít nějaký kurz v Ostravě. K mé smůle jsem nic nenašla (což mi příjde docela zvláštní vzhledem k tomu, že Ostrava je třetí největší město v republice a myslím, že kaváren je tady dost - tedy že o kávu je tady zájem).
Musela jsem se tedy začít dívat jinde. Našla jsem několik škol, ale o všech se dá říct, že se nacházely v Brně nebo v Praze. Já se rozhodla právě pro Prahu a nelituji. Už šetřím na další kurz, který se zabývá Latte Artem. :)
Tolik k úvodu a teď už začnu popisovat jak kurz probíhal. Na začátek bych pár řádky představila jednotlivé lektory.
Štěpánka Havrlíková - mimo jiné působí jako koordinátorka Mistroství baristů ČR nebo předsedkyně degustačních porot ve všech kvalifikacích. V mnou absolvovaném kurzu nás paní Havrlíková přímo neučila, ale spíše se o nás starala - mile nás přivítala (dáte si espresso nebo cappuccino?:)) a odpovídala na všechny dotazy, které jí byly z našich řad položeny a to jak ty týkající se kávy nebo i jiné. :)
Roberto Trevisan - zakladatel Mistrovství baristů ČR a certifikovaný lektor CBA (Česká barmanská asociace). Vedl celý kurz, udílel rady apod.
Kurz se měl skládat z pěti hodin teorie a tří hodin praxe. Roberto se ale v teoretické části docela rozpovídal a nakonec jsme jí věnovali hodin šest. To ale neznamená, že jsme v praktické části byli o hodinu ochuzeni. Práve naopak, kurz měl končit nejpozději v sedm večer, já jsem odcházela o půl osmé (musela jsem stihnou vlak ;)) a ještě jsme neměli probrané koktejly.
V teoretické části jsme se dozvěli vše týkající se kávy (např. co to vůbec káva je, její pěstování, zpracování,...), blíže jsme se seznámili s espressem a kávomlýnkem (včetně jeho nastavení).
Školící místnost |
Rozdíl mezi neupraženým a upraženým zrnem. |
Roberto Trevisan |
Praktická část se týkala přípravy esressa a kávových koktejlů. Jak jsem psala už výše, koktejly jsem nestihla.
Na úplného začátečníka to nebylo až tak špatné :) |
Chvíle soustředění :) |
Mě osobně se kurz moc líbil a myslím, že to byly dobře investované peníze. Roberto vše vysvětloval srozumitelně i pro úplného začátečníka jako já :).
V případě zájmu uvádím stránky ;) : www.skolakavy.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat