Už je to nějaká doba, co jsem tento dort pekla. Inspirovala jsem se v letošním březnovém čísle Gurmetu. Darovala jsem ho kamarádce k narozeninám, a vzhledem k tomu, že je to původně citrónový dort (a to kamarádce moc nejede) jsem si recept upravila. ;).
Ingredience:
Korpus:
- 200 g změklého másla
- 200 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- cca 50 g mletých lískových oříšků
- máslo a mouka na vymazání formy
Krém:
- 100 g bílé čokolády
- 50 ml smetany ke šlehání
- 250 ml mléka
- 1 karamelový pudink
- 150 g másla
- 3 lžíce cukru (dala jsem třtinový)
Potažení a ozdoby:
- Falešný marcipán (300 g sušeného mléka, 300 g moučkového cukru, 4 lžíce medu /pšeničného sirupu, 4 lžíce oleje, mandlová esence).
- 2lžíce cukru
- 1 lžíce vody
Korpus - troubu předehřejte na 180°C. Máslo s cukrem umixujte do pěny, postupně přidávejte vejce (jedno po druhém) a nakonec přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mletými oříšky. Důkladně zamíchejte a dejte do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečte asi 40 minut (opět zkuste špejlí). Po upečení korpus nechte vychladnout.
Krém - krém se skládá z pudinku a karamelu z bílé čokolády. Recept na karamel z bílé čokolády mám od kamaráda a varuji vás předem (!) - tento karamel je vysoce návykový. :P
Čokoládu nakrájejte na co nejmenší kousky a poté tyhle kousky nasypejte do nějaké žáruvzdorné mísy, prostě do něčeho co můžete dát do trouby a co je dostatečně velké na to, aby se tam kousky čokolády rozprostřely do co nejtenčí vrstvy. Já používám klasickou zapékací mísu. Čokoládu tedy rozptostřete po nádobě a pečte na 120°C do té doby, dokud lehce nezhnědne (musíte to hodně hlídat páč se to rádo připaluje, mě to trvá tak 15-18 minut).
V rendlíku si ohřejte smetanu a poté do ní nasypte čokoládové kousky. Pak už jen míchejte, míchejte, míchejte dokud se kousky úplně nerozpustí. Slijte do malé zavařovačky a nechte vychladnout.
Teď si uvařte pudink. Takže v trošce mléka si rozkvedlejte pudink, zbytek mléka ohřejte. Poté vlijte pudink do ohřátého mléka a míchejte dokud vám nezhoustne. Dejte ho vychladit.
Ve finální fázi smíchejte vychlazený karamel s vychlazeným krémem, přidejte na kousky pokrájené máslo a šlehačem vyšlehejte do tuhého krému. :)
Potažení a ozdoby - udělala jsem falešný marcipán, takový jaký asi většina z vás zná. Jednoduše smíchejte všechny výše uvedené suroviny dohromady a vypracujte pružnou hmotu. Jednu třetinu si rozdělte ještě na půlky a obě dvě obarvěte zeleným barvivem, každou v jiném odstínu. Zbylé dvě třetiny nechte bílé.
Sestrojení celého dortu:
Korpus překrojte napůl, jednu polovinu potřete silnou vrstvou krému a přiklopte ji druhou polovinou. Celý dort potřete zbývajícím krémem a dejte do lednice vychadit alespoň na 2 hodiny.
Jednu část bílého marcipánu výválejte na asi 0,3 mm tlustou placku a dort jí potáhněte. Z druhé části bílého marcipánu vykrajujte květiny (ty je lepší udělat den dopředu, aby proschly a nebyly tak měkké). Ze zelených částí marcipánu vytvořte stonky.
Smíchejte 2 lžíce cukru s 1 lžící vody a nechte rozpustit. Tímto sirupem budete lepit jednotlivé ozdoby. Nejdříver nalepte kolem dortu stonky a na ně kytičky. :) A máte hotovo!
Kulíšku, dort je fakt nádherný! Skvělá práce, nemůžu se na něj vynadívat! A ty květinky navrchu, to je jedna báseň a ještě navíc i skvěle chutná :) Kamarádka musela mít tu největší radost!
OdpovědětVymazatMoc děkuji :) Vyrobit květinky bylo trochu pracnější ale stálo to za to :)
VymazatNěkde mám výtisk toho Gurmetu a pamatuju si jak jsem se dlouho koukala na ten dort :) Tvůj dort je určitě minimálně stejně tak hezký! A tokovýhle dárky, vyrobený z lásky jsou nejlepší :))
OdpovědětVymazatDěkuji :)
Vymazat