čtvrtek 14. února 2013

Red velvet cake


Red velvet cake aneb dort červený samet patří mezi nepopulárnější dorty. Pravda, u nás až tak moc známý není, ale jen co se podíváte na nějaký zahraniční pořad o pečení, buďte si jisti, že se tam objeví. 


Já sama jsem na něj byla zvědavá a měla jsem ho na svém pomyslném seznamu. Z určité části, samozřejmě, také pro jeho barvu, která není u klasických dortů běžná a když dodržíte všechny suroviny, měla by vzniknout přirozenou reakcí mezi podmáslím a octem. Přiznám se ale, že já jsem se do tohoto pokusu nepustila a použila k obarvení šťávu z červené řepy. Jinak se používá klasicky barvivo, ať už gelové či práškové.

Suroviny (na dort s průměrem 28 cm):
  • 125 g hladké mouky
  • 1/4 lžička soli
  • 2 lžíce kvalitního kakaa
  • 65 g másla pokojové teploty
  • 175 g krupicového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1/2 jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 70 ml podmáslí
  • šťáva z červené řepy (dle potřeby zabarvení)
  • marmeláda na potření

Na krém:
  • 3 větší kostky lučiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
Troubu předehřejte na 170 °C, dno zvolené formy vystelte papírem, stěny vymažte máslem a vysypte moukou.
Mouku prosejte do mísy, přidejte kakao a sůl. V jiné míse spolu utřete máslo a cukr do pěny, poté přidejte vejce. V odměrce smíchejte šťávu z řepy a podmáslí. Barevnou směs přidejte do vaječné směsi, pořádně promíchejte a postupně po malých dávkách zapracujte moučnou směs. V hrnku promíchejte sodu s octem a přidejte do těsta.
Těsto přesuňte do formy a pečte cca. 25 minut. Zda je upečeno zkuste špejlí (jako vždy zapíchnout do těsta a jestli vyjde čistá nebo pouze s pár drobky je upečeno!).

Krém: vyšlehejte šlehačku do tuha. Lučiny promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem a poté přidejte vyšlehanou šlehačku. Dejte chladit.

Z upečeného korpusu můžete vykrajovat formičkami různé tvary, já zvolila srdíčka (i když se musím přiznat, že Valentýn neslavím ;)) nebo jen udělat celý dort.
Srdíčka jsem rozkrájela podélně, každou část potřela jahodovou marmeládou, trochou krému a obě půlky zase spojila. Nakonec jsem potřela celé dortíky a talíř ozdobila - fantazii se meze nekladou!


Pár poznámek na konec:
- pokud chcete použít barvu ať už gelovou nebo práškovou, místo 70 ml podmáslí ho dejte 120 ml.
- pokud ale chcete jít přírodní cestou a použijete šťávu z červené řepy, nejdříve dejte podmáslí méně ať můžete šťávu přilívat a tím postupně hlídat barvu těsta.
- barva výsledného dortu je vždy o něco světlejší než barva surového těsta, proto se nebojte udělat surové těsto trochu tmavší než doopravdy chcete.

Ret velvet cake vypadá velice efektně a pokud Valentýna slavíte a nevíte čím překvapit, tento dort se doslova nabízí :).
Na druhou stranu musím napsat, že svou chutí nijak extra neoslní. Chutná dobře ale už podle surovin poznáte, co od něho můžete čekat, takže se na jeho konečném zdobení určitě vyřáďte.

4 komentáře:

  1. Teda, vypadá vážně perfektně a moc se mi líbí použití šťávy z červené řepy místo barviva. Takže za mě rozhodně všechny palce nahoru! (I když Valentýna taky neslavíme :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Tady až tak není známý, to máš pravdu a třeba v americe, tam po něm lidi šílí :)) Jak dávali v televizi tu reality show (nejúžasnější dorty nebo tak nějak) tak si ho většinou vybírali. Moc se ti povedl a fotky jsou senzační :))

    OdpovědětVymazat
  3. Jůůů, jak já se na ten dort chystám, tak mám pocit, že k tomu nikdy nedojde :D Každopádně tvoje ztvárnění se mi moc líbí a hlavně ten nápad s červenou řepou místo barviva. Máš ho úžasně naservírovaný!

    OdpovědětVymazat
  4. Madla: děkuji, já právě nemám moc ráda chemické náhražky, i když někdy samozřejmě není zbytí :), když to ale jde, tak se snažím jít tou přírodní cestou
    Denisa: máš pravdu, mě také hned napadly ty Báječné dorty - je pravda, že tam kolikrát nedělají nic jiného
    Catalina: děkuji za pochvalu servírování, od tebe to vždy potěší :)

    OdpovědětVymazat