pondělí 17. prosince 2012

Jablečné karamely se špetkou soli


Mám kamarádku, které kvůli tomu, že žije ve Vídni, nemůžu předat vánoční dárek osobně. Chtěla jsem jí poslat něco, co se cestou nerozbije, něco, na čem jsem se sama podílela. Na druhou stranu jsem nechtěla, aby to bylo obyčejné. Že to bude mít cosi společného s jídlem snad nemusím ani psát, už jen proto, že se o tom zmiňuju tady na blogu ;).  A pak jsem si vzpomněla na karamelky od Smitten kitchen...

Už když jsme na ně narazila poprvé, tak mi bylo jasné, že je co nevidět vyzkouším. Poslední dobou mě totiž výroba bonbónů strašně baví :). A na víc kdo by neměl rád karamelky? Zvláště, když jsou z jablečného moštu, tmavého cukru a doladěné špetkou soli ;).

Ingredience (na cca.65 kusů karamelek o rozměrech 1x1 cm) :
  • 450 ml jablečného moštu (velice kvalitní šťávy)
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 4 polévkové lžíce másla 
  • 100 g krystalového (bílého) cukru
  • 55 g hnědého cukru (dala jsem opět palmový)
  • 40 ml smetany
  • trocha oleje
Pečící plech si vystelte dvěma kusy pečících papírů (křížem přes sebe) tak, aby vám vyčuhovaly přes okraje plechu. Ideální je, když bude velikost plechu přibližně 15x25 cm, ale upřímně - nejsem si jistá jestli plech o takových rozměrech vůbec existuje (alespoň já ho doma nemám a žádného člověka s takto velkým plechem neznám). Takže si pekáč rozdělte pomocí alobalu. Udělejte si z něho takovou provizorní stěnu. Pokud budete chtít více vysvětlit napište do komentářů ;).
Mošt vlijte do hrnce a na středním plameni vařte až se objem zmenší na třetinu (trvá to asi 20 minut, ale řiďte se podle objemu né času ;)). Zatím co se šťáva redukuje, dejte si do hmoždíře sůl (pokud máte jemně mletou, tuto část můžete vynechat), rozdrťte ji na prach a smíchejte se skořicí.
Zredukovanou šťávu stáhněte z plotny, přidejte cukry, máslo, smetanu a vraťte na na plotnu. Na mírném plameni vařte směs tak dlouho až bude velice hustá. Tady to je asi nejtěžší část, nejsem schopna vám přesně popsat jak dlouho směs vařit, aby jste dosáhli té nejlepší konzistence. U smitten kitchen najdete postup i s teploměrem, kde tento problém řeší pomocí dosáhnutí určité teploty a pak vařením směsi pár minut při této teplotě (kdyžtak mrkněte k ní jestli vás toto zajímá). Já varný teploměr sice mám, ale přiznám se, že se mi na to takhle vědecky nechtělo :). Takže jednoduchá pomůcka. Do misky si dejte ledovou vodu plus pár kostek ledu a  průběhu zkoušejte skupenství tak, že pár kapek směsi nakapejte do vody. Až bude hmota žvýkací, máte hotovo.
Po dosažení správné konzistence dejte hrnec pryč z plotny a přimíchejte sůl se skořicí. Směs vlijte na plech, nechte tak půl hodiny vychladnout. Po 30 minutách bude směs dost hustá na to, aby jste mohli nožem potřeným olejem naznačit pásky, díky kterým se vám po úplném vychladnutí karamely lépe porcovat.
Nakonec tedy nakrájejte jednotlivé kousky a zabalte do pečícího papíru.



Pár rad na konec:
  • Jablečný mošt nebo šťávu sežeňte co nejkvalitnější (se 100% podílem). Já použila a můžu doporučit mošt z Albertu - Elstar applsap. Jeho chuť je v karamelkách vážně poznat.
  • Vše si připravte předem! V průběhu jde vše docela rychle a nebude na odvažování atd. čas.
  • Po té, co do moštu přidáte cukry, máslo a smetanu vařte směs vážně na MÍRNÉM plameni. Postupným zahříváním směs houstne a může se zdát, že vzkypí - takže hlídat!
  • Nakonec upozornění - dostat tuhle směs na pokožku je vážně nepříjemné a pokud máte v domácnosti malé děti, hlídejte to ještě více!

Uff, přiznávám, že to vypadá složitě. Je to asi také zatím nejdelší postup co tady na blogu je :D. Ale vážně se nebojte, je to jednoduché a docela rychlé. Když si vše připravíte předem a párkrát přečtete postup máte vyhráno. 
Karamelky jsou výborné. Můžu říct, že je brzy zopakuji. Chuť moštu je vážně výrazná, máslo tam jde také cítit a ta sůl to krásně dochucuje. Vy kdo jste ještě slaný karamel nikdy nevyzkoušeli jděte do toho! Nemá to konkurenci. Za studeného stavu jsou karamelky dost tuhé, ale jen co je chvilku budete držet v ruce (například při balení) ucítíte jak měknou a v puse se jen rozplynou. Pokud máte někoho jako já, komu jako jedinou možnost máte poslat dárek poštou nebo po někom, tyhle karamelky jsou správnou volbou. A určitě potěší i každého jiného, jehož těmito karamelkami obdarujete. :)

4 komentáře:

  1. Teda, poslední dobou jsou u tebe na blogu samá lákadla! A navíc nádherně vyfocená! Miluju slaný karamel, takže musím zapátrat v okolí, komu bych karamelky mohla darovat a pár bonbonků si pak uliju :-)
    Perfektně popsaný postup a nádherné fotky, hlavně ta celého karamelového pásu, ta mě dostala do kolen!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) ty víš jak potěšit Madlo! Moc děkuji, hlavně za hodnocení fotek, snažím se pořád zlepšovat (protože popravdě já a jakákoli technika si moc nerozumíme) a jsem ráda, za každý podobný komentář :).

      Vymazat
  2. vynikajúci nápad ako darček namiesto nejakej otrepanej bonboniéry. teda aspoň mňa by určite takéto karamelky potešili viac! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam! Karamelky jsou moje nejoblíbenější bonbóny už od dětství, takže jak budu mít zase domácí mošt, zkusím je :) Jsou fakt extra lákavé!

    OdpovědětVymazat