sobota 4. srpna 2012

Zapečené ratatouille


Ratatouille (ratatuj) je tradiční zeleninový francouzský pokrm připravován zejména v okolí města Nice. Mnozí ho označují za takové francouzské lečo, ale popravdě se to leču (tak jak ho známe my) až tak moc  nepodobá. Tedy, ano je to zapečená/dušená zelenina, ale oproti leču v něm najdete zeleninu jinou.



Musím se přiznat, že já osobně našemu leču příliš nefandím. Měla jsem ale chuť vyzkoušet něco, co jsem zatím ještě nevyzkoušela, a navíc určitě znáte stejnojmenný film Ratatouille s hlavním hrdinou myšákem  Remym, který miluju! :)
Pokud se do přípravy ratatouille pustíte, upozorním vás na to, že na internetu i v různých kuchařkách najdete několik druhů příprav. Já jsem většinou našla ratatouille dušené na pánvi nebo v hrnci. Rozhodla jsem se ale pro přípravu v troubě.


Ingredience (na 4 porce):
  • 1 lilek
  • 4 rajčata
  • 2 malé cukety
  • Červená a zelená paprika
  • 2 cibule
  • Česnek dle chuti
  • Olivový olej
  • Rajčatový protlak
  • Bylinky (použila jsem petrželovou nať a rozmarýn)
  • Balkánský sýr
  • Sůl a pepř na dochucení

Nejdříve lilek a cukety nakrájejte  na tenčí plátky, rozložte na tác a posypte solí. Nechejte asi půl hodiny "vypotit". Papriky nakrájejte na cca. 5 cm kousky,  tři rajčata a jednu cibuli na plátky.
Mezitím co necháváte vypotit lilek a cukety si přiravte omáčku, kterou zeleninu zalijete. Zbylou cibuli a rajče nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a lehce osmahněte cibuli až zesklovatí. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, protlak, propasírováné 2 stroužky česneku, sůl, pepř, bylinky a přilijte trochu olivového oleje.

Dno zapékací mísy lehce potřete rajčatovou omáčkou a na ni ukládejte střídavě jednotlivé kousky zeleniny. Nakonec zalijte zeleninu zbytkem omáčky, posypte balkánským sýrem a dejte do trouby zapéct tak na 20 - 30 minut.




Původní ratatouille se skládá jen čistě ze zeleniny, žádný sýr tam nenajdete, ale já jsem chtěla trochu experimentovat a vyplatilo se. Ratatouille bylo výborné, dala jsem si ho s bagetkou, nicméně se tento pokrm hodí jako příloha téměř k čemukoliv. Výhodou také je, že chutná jak za tepla tak i za studena. Pokud nemusíte lilek nebo cukety vůbec to nevadí a jednotlivé poměry si upravte dle svých chutí. :)

2 komentáře:

  1. Ratatouille s dcérou zbožnujeme :-) Ak ostane, na druhý deň ho rozmixujem a máme nátierku na hrianky.
    http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/ratatouille-po-druhe.html
    http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/rychle-ratatouille.html
    S tým syrom je to fajn nápad, keďže málinko solíme, ten syr tomu chuťovo dodá "šmrnc". Dcéra je vegánka, ale ja to s tým syrom niekedy skúsim :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzano s tím rozmixováním to je moc dobrý nápad, vůbec by mě to nenapadlo. :) Zkus, snad bude chutnat ;)

      Vymazat