Zrovna nám na zahradě dozrávají ostružiny a polovina členů mé rodiny je moc nejí. Co více si přát? :D Z prvního sběru jich bylo vážně hodně, takže mi ještě dost zbylo na ostružinový sirup. Recept na něho se tady co nevidět objeví ;).
Nechtěla jsem dělat nic složitého a navíc jsem s želatinou zatím moc nepracovala, takže mi tenhle lehký dort přišel, jako jasná volba ;).
Suroviny (na formu 25 cm) :
- cca. 350 g ostužin
- 250 ml smetany ke šlehání
- kiwi marmeláda (nebo nějaká jiná, dle vaší chuti ;))
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 90 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 25 g rozpuštěného másla
- 1 sáček želatiny (použila jsem červenou dorovou)
- 250 ml vody
ŠLEHAČKA: jenoduše smíchejte smetanu s moučkovým cukrem (dle vlastní chuti) a vyšlehejte do šlehačky.
SESTROJENÍ: korpus propíchejte na co nejvíce místech špejlí a potřete mamreládou.
Na sestrojení doporučuji korpus kolem dokola omotat pečícím papírem (konce slepte trochou šlehačky) a zavřít opět do formy, nebudete tak mít celý dort upatlaný od šlehačky ;). Na korpus namažte šlehačku, na vrch dejte tolik ostružin kolik chcete. Želatinu uvařte s vodou dle návodu, nechte jí trochu schladnout a vylijte na ostružiny. Dort nechte pořádně vychladit (alespoň 3 hodiny v lednici) a můžete podávat.
Já jsem do šlehačky dala toho cukru více, protože ostružiny byly docela kyselé. Takový lehký dort se jí sám to mi věřte. Dokonce chutná i těm, kteří ostružiny normálně nejí. Moje rodina je toho důkazem :).
Páni, závidím ti ty ostružiny, nám na zahrádce teď roste tak maximálně jedna malina :D "Syrové" ostružiny u nás doma taky nikdo nejí, ale o to víc jich zbude do koláčů :)) Tvůj dort vypadá parádně, takové formě ostružin by neodolal nikdo!
OdpovědětVymazat