středa 7. listopadu 2012

Podzimní dort


Tento příspěvek nebude úplně aktuální. Kamarád František slavil narozeniny již před několika týdny, v dobu, kdy venku ještě vše kvetlo a svítilo slunce. Myslím ale, že to vůbec nevadí a možná se někdo inspiruje jeho podzimním zdobením nebo neobvyklou náplní :).

S Františkem toho máme hodně společného. Jedna z těchto věcí je také to, že oba dva milujeme podzim a pobíhání v kuchyni. Jak už je vám známo, když mí přátelé ( a další milí) slaví narozeniny, musí ode mě dostat dort. A ten pro Františka prostě musel být podzimní.

Ingredience (průměr cca. 20 cm):
  • 150 g másla (pokojové teploty)
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 40 g kakaa holandského typu
  • 100 ml mléka
  • 50 g hořké čokolády (60 %)
  • Cukrářská hmota nebo marcipán na potažení
Náplň:
  • 1 pomazánkové máslo bez příchuti
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g práškového cukru
  • 50 g borůvek
Troubu předehřejte na 160 °C. V míse šlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte žloutky a ještě chvíli šlehejte. Rozpusťte čokoládu a přelijte ji do mísy. Přidejte mouku s kypřícím práškem a kakaem. Poté přilijte mléko. Vše dobře promíchejte a nakonec přidejte vyšlehané bílky do pěny. Bílky zapracujte velmi lehce, aby vám nespadly. Těsto dejte do vymazané formy, uhlaďte povrch a pečte asi 40 minut. Průběžně zkoušejte špejlí, zapíchněte ji a pokud vyjde ven čistá (pár drobků nevadí ;)) máte hotovo.
Upečený korpus nechte vychladnou na mřížce.

Připravte si náplň. Ze smetany s cukrem vyšlehejte tuhou šlehačku. Tu opatrně promíchejte s pomazánkovým máslem. Nejlepší cestou asi je, když si dáte máslo do mísy a šlehačku zapracováváte po částech, můžete tak lehce kontrolovat hustotu. Nakonec přidejte borůvky.
Nakonec celý dort potřete tenkou vrstvou krému  a nechte chladit.



V tuto dobu si můžete přichystat ozdoby atd. Já si je vždy připravuji den předem protože se s nimi vážně piplám :). Další výhodou dělání ozdob s předstihem je to, že nejsou tak měkké a křehké, takže se s nimi ve finále lépe pracuje.

Obarvenou cukrářskou hmotu vyválejte asi na 0,5 cm široký plát a potáhněte jím dort. Přilepte ozdoby (já je lepím cukrářským lepidlem, ale stejně dobře poslouží jakákoli lepkavá tekutina - např. cukrový sirup: svařte 100 ml vody s 70 g cukru do konzistence sirupu a nechte vychladnout).



Tento dort byl vážně báječný. Přiznám se, že jsem se docela bála toho krému, přece jen jsem pomazánkové máslo takto ještě nepoužívala, navíc bylo trochu chuťově slané (a i v dortu to bylo cítit) ale ta chuť nebyla rušivá, právě naopak hezky to ten dort oživilo a odlehčilo ( no jo, kvůli čokoládě to není zrovna lehký letní dort ;)). Všechno nejlepší Františku!


3 komentáře:

  1. Kulíšku, fakt nádherný dort!! Zírám s otevřenou pusou a nemůžu se no nabažit :) To zdobení je dokonalý a stejně tak to potáhnutí a řez a přísady a prostě všechno :D Krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Catalino, Od tebe to vážně hodně potěší :).

      Vymazat
  2. Zdravim dort vypada nadherne.Chtela jsem ho zusit upect,ale nenasla jsem v receptu kolik ma byt mouky.

    OdpovědětVymazat