sobota 24. listopadu 2012

Dýňové risotto


Zatím jsem si pod slovem risotto vždy představila takový ten kopeček z lepivé rýže, s kousky kuřete a hrášku - klasické školní risotto (nebo spíše rizoto :)).
Nejsem žádná frfňa, vždy jsem vše snědla a ani to nechutnalo zle. Ovšem do pravého risotta to mělo daleko. 



Upřímně musím říct, že jsem rýži nijak zvlášť nikdy neholdovala. Jako příloha u mě vždy vítězily brambory, a druhé byly těstoviny. Poslední dobou se to ale mění a rýži mám raději a raději.
Jedním z pokrmů, v jehož formě rýži nejčastěji konzumuji je právě risotto. Takže tady je recept na jedno sezónní :) :

Suroviny:
  • rýže (pokud možno italská ;))
  • dýně (může být jakákoli oblíbená)
  • vývar (kuřecí, zeleninový)
  • dva větší plátky másla
  • malá cibule nakrájená na jemno
  • 1 dcl bílého vína
  • sýr (Gran Moravia, Parmazán)
Ještě než začnu s postupem, ráda bych se zastavila u surovin. Neuvádím váhy, protože absolutně netuším kolik čeho bylo. Nic se ale neděje. Řiďte se jednoduše svými chutěmi. Rýži už jste určitě vařili, víte kolik vám jí stačí na jednu porci. To samé platí u dýně, pokud jí zbožňujete (jako já :)) dejte jí tam více, pokud ne tak méně. Víno samozřejmě vyberte takové, které vám chutná, protože je v pokrmu hodně cítit. A co se týká sýru - vůbec ho tam nemusíte dávat, není podmínkou ;).

Na plátku másla osmahněte cibulku do zesklovatění. Mezitím si nakrájejte dýni na cca. 3 mm kousky a přidejte je k cibulce. Nechte je lehce osmahnout (ale nijak extrémně, nechcete je mít přeci rozvařené!) Přisypte rýži (neopláchnutou, škrob je potřeba na vytvoření krásně krémové omáčky) a promíchejte. Přilijte víno a nechte vypařit. Teď je čas na vývar. Nalijte k rýži první naběračku. Neulehčujte si práci tím, že na rýži nalijete najednou hodně vývaru. Při přípravě risotta u něho prostě musíte stát a neustále míchat! :).
Od této chvíle jen přidávejte vývar a neustále ochutnávejte, rýže musí být al dente. Věřte mi, je lepší ji mít trochu tvrdší než rozvařenou. V případě, že je rýže dostatečně měkká, přidejte plátek másla (radši méně, než více - může se stát, že to s máslem přeženete a risotto pak bude hodně mastné) a trochu nastrouhaného sýra.
 Celou dobu pamatujte na to, že vaše risotto musí být krásně krémové. Poslední naběračku vývaru nevyvařujte úplně a sýru přidejte jen trochu, aby jste ve výsledku neměli slepenou hroudu.
Vše ještě jednou pořádně promíchejte a můžete servírovat.

 
Většinou všude čtu, jak je risotto složité, dlouhé na přípravu atd. Mě to nikdy vůbec takové nepřišlo, ale jak si tak čtu tento příspěvek musím uznat, že to trochu složitější je. Nemáte se však čeho bát. Určitě najdete i složitější věci na přípravu. A navíc, když už risotto jednou umíte, můžete ho připravit na tolik variací, že vás nikdy neomrzí!

2 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle, ale já osobně bych ho udělala ještě krémovější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, máš pravdu, mělo by být krémovější. Pořád mám co zlepšovat :) Děkuji za komentář :)

      Vymazat