neděle 5. srpna 2012

Deník Dity P. - Dita Pecháčková


Jako první kuchařku, kterou vám chci představit jsem vybrala Deník Dity P. od Dity Pecháčkové. Důvod k tomu mám jednoduchý - prostě se mi strašně líbí!


Ještě než se rozepíšu o kuchařce bych chtěla upozornit na to, že tenhle článek nemíním jako recenzi. Na řádcích níže (a v dalších příspěvcích tohoto typu) najdete mé dojmy a názory na kuchařky, které mám ve své sbírce a které bych vám ráda trochu přiblížila :). 

Autorka samotná o sobě tvrdí, že se narodila bez chuti k jídlu.  Postupem času si ale k jídlu cestu našla a to je jenom dobře, protože jinak bychom o její skvělou kuchařku byli ochuzeni :). Krátce působila v časopise Apetit jako food directorka, později časopis řídila (pod jejím vedením se Apetit stal několikrát časopisem roku) a v tuto chvíli vede časopis o jídle Albert v kuchyni.

Její kuchařku považuji za jednu z nejlepších, když uvážím všechny, které u nás byly v poslední době vydány. Kniha je rozdělena do 14 kapitol : Dětské slasti, Po babičce, Sourozenecká párty, Moje americká love story, Z české hospody, Piknik, Vyprošťováky, Zavařuju, Co jsem se naučila od Majka, Po sexu, Mé dorty, Víkend v Paříži, Teplé dezerty a Vlakem.
Každá kapitola je také uvedena menším povídáním, které je často tak intimní, že vás prostě musí zaujmout.

Líbí se mi, že v knize najdete klasické recepty na jídla, které určitě znáte ze svého dětství (Meruňkové knedlíky, Rajská omáčka, Vajíčková pomazánka, Nakládané okurky...), různé tipy na párty (Kari žebra, Salát s pečenou řepou, Citronáda...) ale i recepty na, pro mě, gastronomické legendy jako je například Ceasar salát nebo Cheesecake.

Vyzkoušela jsem hned několik receptů (jak se sami můžete přesvědčit v mých přispěvcích a to nepíšu ani zdaleka o všech - jednoduše jsem je nestihla vyfotit dříve, než se snědly :)) a všechny fungovaly jak měly. Jsem si jistá, že recepty budu využívat i v budoucnu a to často.

Vizuálně je kuchařka také velice zajímavá. Má sice poněkud netypický formát (pro mě až moc velký, protože mám ve zvyku tahat s sebou kuchařky do kuchyně a v mé malé kuchyňce se bojím, že ji zašpiním :)) ale fotky jsou úžasné. Najdete na nich detailně vyfotografováno jídlo, ale také členy rodiny což jen naplňuje, již výše zmíněný, intimní pocit.

Deník Dity P. jsem zakoupila v knihkupectví za cca. 400 Kč.
Stránky autorky : Deník Dity P. (najdete tak info o autorce, můžete si knihou prolistovat a také si prohlédnou a počíst o porcelánu, který Dita Pecháčková navrhla)

Poznámka: úvodní fotku jsem stáhla přímo z webu autorky, nečiním si na ni žádný nárok a upřímně doufám, že to autorce nevadí.

3 komentáře:

  1. Naše rodina vlastníjeno jednu extra těžkou kuchařku. Je dobrá, to jo, ale nějaká další by neuškodila :) Díky za super tip a víc tových článků! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla jsem si jistá, jestli články tohoto typu psát, takže jsem ráda, že se líbí :)

      Vymazat
  2. :) Také jí mám.. :) Trochu si s ní hraju a postupně ji vařím celou :) Baví mě a skoro nic zatím nezklamalo :)
    Jaký je tvůj nejoblíbenější recept? :)

    OdpovědětVymazat