úterý 14. srpna 2012

Brownies



Brownies. Jedno slovo vystihující ten nejlepší prožitek z čokolády. Upéct ho je snadné, rychlé a jeho chuť je silně návyková!


Jedná se vlastně o pečenou čokoládu s minimem mouky. Lépe řečeno má čokoláda nad ostatními surovinami naprostou převahu. Já jsem pekla brownies z tmavé čokolády a bez různých jiných přísad jako jsou oříšky, lentilky, sušené i čerstvé ovoce (Jamie Oliver přidává sušené višně ;)) nebo kousky jiné čokolády.
Existuje i varianta, kdy místo tmavé čokolády použijete čokoládu bílou. V tomto případě ale mluvíme o blondies



Suroviny (na cca. 12 kousků):

200 g tmavé čokolády
85 g másla
60 g hladké mouky
2 vejce (pokud možno pokojové teploty, zkuste tedy vyndat vejce z ledničky hodinu předem)
125 g třtinového cukru
1 lžíce kvalitního hořkého kakaa
1/2 lžíce prášku do pečiva

Troubu si předehřejte na 160 °C.
Ve vodní lázni rozpusťte 150 g čokolády s máslem. Mezitím si smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem.Vejce našlehejte s cukrem do světlé pěny.
Do rozpuštěné čokolády vmíchejte vejce s cukrem. Poté přidejte moučnou směs a pořádně zapracujte do těsta. Těsto je hodně husté, musíte pořádně zabrat, aby se vše řádně promíchalo. Nakonec přidejte zbylých 50 g čokolády, které nasekejte na kousky. Těsto také rychle tuhne, já si pomohla tím, že jsem misku s těstem dala ještě jednou na vodní lázeň.
Plech nebo zapékací mísu si vymažte máslem nebo vystelte pečícím papírem. Přimlouvám se za pečící papír, protože pak jdou upečené brownies hezky celé vyndat a nakrájet ;).
Vložte do trouby a pečte asi 40 minut. Já jsem to těch 40 minut odhadem pekla a myslím si, že by stačilo klidně i méně.



 Brownies by po upečení měly být na povrchu křupavé a uprostřed hezky vláčné. Jsou strašně sladké a taky strašně návykové. Všichni píší, že stačí opravdu kousek a máte dost. Já tomu nevěřila a napoprvé si ukrála tak velký kousek, jaký si krájím vždy u každé jiné buchty. Chyba! Věřte nebo ne, ale opravdu stačí minikousek. Kousnete si a pusu máte zalepenou na několik minut. 

7 komentářů:

  1. Vypadají úžasně (a taky krásně fotíš). Ještě jsem je neochutnala, ale nevím jestli by mi chutnali. Prý jsou moc sladké a já sladké až někdy na vyjímky, nejím :/ No, ale ro mi v pečení nebrání :)
    Vypadá to fakt skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu fotek. Snažím se zlepšovat, ale jde to pomalu :). Je to vážně hodně sladké, prostě samá čokoláda, zkus a uvidíš ;)

      Vymazat
    2. Co je na tom tak složitého? Prostě dám míň cukru a hotovo. Nebo třeba žádný... správná hospodyňka má metodu pokus-omyl pod kůží :D :D

      Vymazat
  2. Brownies miluju! Jsou opravdu vtělená čokoláda. Zbožňuju třeba tyhle se zkramelizovanými banány: http://madlinakuchyne.blog.cz/1105/brownies-vasen-ukryta-v-cokolade
    Naprosot perfektní jsou i mátové brownies: http://madlinakuchyne.blog.cz/1205/brownies-versus-blondies-sladky-boj-s-jasnym-vysledkem
    Určitě vyzkouším i váš základní recept, protože brownies se mi prostě nikdy nepřejí (já patřím k těm málo lidem, co si těch pidikousků dají hned několik :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně dokážete sníst hned několik kousků za sebou? Tak to vás obdivuji! :D Na ty mátové jsem se už několikrát dívala, hodně mě lákají. Určitě vyzkouším až dostanu čokoládový absťák ;)

      Vymazat
  3. Kolik prosím Vás té mouky a jakou? Chybí to v ingrediencích. Děkuji

    OdpovědětVymazat