neděle 23. prosince 2012

Nejlepší vánočka


Miluju vánočku! Jedla bych ji na snídani pořád a taky si ji, s ohledem na jiné lidi, kteří si ji kupují hlavně (a občas jenom) teď, peču v průběhu roku docela často.



Suroviny ( na jednu menší, tak pro dva lidi ;)):
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g cukru
  • 100 ml mléka
  • půl lžičky soli
  • 1 balení sušeného droždí (nebo půlka čerstvého)
  • Dvě vejce
  • 60 g másla rozpuštěného a zchladlého
  • rozinky namočené předem v rumu ( množství dle chuti :))
  • ořechy dle uvážení (já použila vlašské)
  • trocha rumu a lžička cukru
Všechny suroviny smíchejte dohromady, ale z jednoho vajíčka si nechte bílek - budete ho potřebovat na potření. Trochu rozinek a ořechů si dejte stranou na pozdější ozdobení.
Těsto hezky zpracujte ať je krásně hladké. Hrajte si s ním alespoň deset minut, všechny suroviny tak budou dobře promíchané.
Teď přichází asi ta nejtěžší část na kterou všichni čekáte. Jak tu vánočku uplést? Já se přiznám, že ji pletu jednoduše. Spodní část je klasicky ze tří částí, horní tvoří části dvě, jen jednoduše omotané kolem sebe. Plést vánočku jak se patří mě láká a určitě to někdy zkusím, a snad i naučím, ale myslím si, že to není až tak podstatné a vánočku si vychutnáte i bez toho. Takže žádný stres ;).
Upletenou vánočku potřete rozšlehaným bílkem, ozdobte ořechy a rozinkami, zajistěte špejlemi (jednoduše na několika místech propíchněte obě upletené části) a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160°C. V průběhu pečení hlídejte barvu a podle ní se řiďte. Až bude zlatavá až hnědá, máte upečeno. Pro lesk smíchejte trochu rumu s cukrem a ještě horkou vánočku potřete.


Jak jste na tom s vánočkou vy? Jíte ji na v tento sváteční čas, nejíte vůbec nebo naopak mnohem častěji, jako já? :)
Na konec článku jsem si nechala Vánoce. Vím, že jsem to tady v nějakém článku už psala, ale vážně netuším jakým způsobem jsem je mohla takhle minout. Nicméně vám přeji, aby jste si je užili co nejvíce, byli se svými blízkými a přáteli a hlavně si pořádně odpočinuli. Šťastné a veselé!

5 komentářů:

  1. Já se musím přiznet, že vánočku fakt moc nemusím, ale péct ji teď budu poprvé s výzvou z the daring bakers:) Ta tvá se moc povedla:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta tvoje je fakt nádherná! Já letos pekla vánočku poprvé, s brusinkamam, mandlema a marcipánem a byla skvělá! Kupovanou vánočku fakt ráda nemám, doma u nás se moc nepekla, ale jak jsem ochutnala tu svou, byla to láska na celý život a myslím,že ji budu péct mnohem častěji :-) A ta tvá s valšáky vypadá fakt perfektně :-)
    A ten sobí hrnek je vážně skvělej a taky máme úplně stejný linecký :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta tvá kombinace brusinek a marcipánu je vážně lákavá! To musím někdy zkusit, určitě chutná božsky :). Jo jo, když si upečeš vlastní je to hned o něčem jiném :)

      Vymazat
  3. Vypadá skvěle :) U nás dělá vánočku každý rok děda. Teda vlastně vánočky, protože nám jedna většinou nestačí a pak se třeba někomu dává i jako dárek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé v kolika rodinách (co tak čtu:)) dělá vánočku děda. To dávání vánoček se mi zdá jako pěkný zvyk určitě jsou ostatní rádi, když vánočku dostanou. Nejspíše to zavedu také :)

      Vymazat