středa 12. prosince 2012

Brusinková vodka


Ani netuším jak to uběhlo, ale už jsou tady Vánoce. Každý rok se snažím svým blízkým dát něco co sama vytvořím, nebo na čem se alespoň trochu podílím. Myslím si, že i dnes takový dárek lidé ocení :).



Brusinková vodka je snad to nejjednodušší co můžete udělat. Je to snadné, rychlé (v tom smyslu, že vaše samotná práce trvá pár minut a pak jen čekáte až se vše vylouhuje ;)) a zatím všem, kdo tuto vodku ochutnali, chutnala.

Suroviny:
  • 1,4 l vodky
  • 300 g sušených brusinek
  • 200 g rozinek
  • 100 g třtinového cukru
  • Kůra a šťáva ze dvou pomerančů
  • lžička mleté skořice
  • dvě hvězdičky badyánu (nalámaného na co nejmenší kousky)
  • půl lžičky sušeného zázvoru
  • 10 ks hřebíčku (rozdrceného)
Brusinky a rozinky nakrájejte na co nejmenší kousky. Koření, které máte v celku, rozdrťte v hmoždíři a pomerančovou kůru nakrájejte na malé kousky.
Vše dejte do dostatečně velké láhve, zalijte vodkou a nechte louhovat alespoň 10 dní.  Poté ji přeceďte a stáčejte do lahví.

Doba louhování je různá, vážně záleží jen a jen na vás. Já louhuju tu mou letošní asi pět dní a už teď chutná a vypadá moc dobře. Na druhou stranu ji neuškodí ani tři týdny. :). Musíte průběžně zkoušet a zcedit jí, až uznáte za vhodné. Pokud ji budete chtít sladší, klidně ji už slitou doslaďte.
Nelekněte se barvy. Nikdy nebude úplně čirá a na dně láhve se časem může objevit usazený kal (což jsou vlastně částečky koření, které se vám nepodaří úplně odfiltrovat).

Já tvrdý alkohol moc nepiju, ale přiznám se, že tohle mi chutná. Má velmi příjemnou ovocnou, sladkou chuť s ostrým koncem :).  Navíc v hezké dárkové láhvi vypadá moc pěkně, a myslím si, že všichni (snad jen kromě abstinentů :)) takový dárek rádi přijmou.

6 komentářů:

  1. Jé, tak to je super nápad! Už vím, co udělám své ségře na Vánoce :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky tvrdému moc nedám :D Ale brusinkovou vodku jsem chutnala od Amundsenu a fakt mi chutnala, ale netušila jsem, že se dá vyrobit i doma :D Určitě si recept zakládám, taťku by mohl dost potěšit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, ta od Amundsenu je taky dobrá :). Myslím, že taťka bude rád a kdyby né, určitě se u vás doma brusinková vodky neztratí ;).

      Vymazat
    2. Dneska jdu na to :) Už se těším, jak se na Štědrý den hromadně opijeme :D Dělám si srandu, ale určitě dlouho nevydrží. Pak dám vědět, jak chutnala (ale už teď vím, že bude chutnat moc!) :) Krásné Vánoce!

      Vymazat