pondělí 19. listopadu 2012

Noky z červené řepy se špenátem


Psát tady články je poslední dobou těžké. Né, že bych inspirace neměla dost, a věřte, že poctivě vše fotím, ale skoro vše má něco společného s dýní :D. Ale nebojte se! Dnešní příspěvek je bez dýně, přísahám ;).


I když trochu podzimní je. Hlavní roli v něm totiž hraje červená řepa. Ušklíbáte se? Že ji nesnášíte z dob kdy jste navštěvovali školní jídelnu a k dávání druhé šance se nehrnete? V tom případě prosím zahoďte předsudky, protože využití řepy v tomto receptu je zcela jiné a jistě vám zachutná! :)

Suroviny (pro cca. 3 lidi):
  • 120 g vařené řepy, nastrouhané na nejmenších slzách 
  • 250 polohrubé mouky (+/- dle konzistence ;))
  • 1 vejce
  • 2 lžičky nasekaného rozmarýnu 
  • špetka soli
  • čerstvý špenát 
  • 100 g másla
Řepu vcelku vařte do té doby, dokud nepůjde lehce propíchnout. Poté ji zceďte, oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Přidejte vejce, sůl, lžičku rozmarýnu a postupně mouku. Váha mouky uvedená v ingrediencích výše je pouze orientační, musíte se řídit konzistencí. Pokud se noky dají lehce tvarovat v ruce, mouky stačí a další přidávat nemusíte ;).
Do většího hrnce nalijte vodu, lehce osolte a přiveďte k varu. V ruce nebo na pracovní ploše vytvarujte noky (praktické je, si nejprve ukoulat takového hada a pak z něho jen odkrojovat kousky - ehm... vy víte co myslím ;)). Noky jsou hotové až vyplavou napovrch.
Na hlubší pánvi rozehřejte máslo, přidejte zbylou lžičku rozmarýnu a chvíli opékejte. Noky naaranžujte na talíř společně se špenátem a zalijte rozmarýnovým máslem. Můžete podávat s kostičkou másla navíc nebo například s ricottou.


Jak jste na tom s červenou řepou? Milujete ji nebo ji nesnášíte?

2 komentáře:

  1. Bomba! taky mám poslední dobou všechno dýńové a pořád mě to neomrzelo, ale tyhle noky vypadají fakt skvěle! Já se sice chystala na dýňové, ale určitě brzy vyzkouším i tyhle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo na dýňové se také chystám ;), pořád mám v mrazáku dýňové pyré, které čeká na příležitost

      Vymazat