středa 14. listopadu 2012

Dýňové rolky se skořicí a ořechy


Ano, je to tak. Mé dýňové šílenství stále pokračuje. Recept na tyhle rolky jsem vymýšlela dlouho. Samotné obyčejné skořicové rolky jsem ještě nikdy nepekla ale nechtěla jsem je péct jen tak bez dýně. To mě nijak nelákalo :). 


Skořicové rolky mě nikdy nelákaly, a to z jednoduchého důvodu. Když jsem si tyhle rolky kdekoli koupila nikdy mi nechutnaly. Byly prostě suché, skořice a cukru jako náplně tam nebylo moc tak asi proto. Nicméně tyto rolky jsou krásně šťavnaté a náplň si tam dáváte sami takže se vysušenému, né moc chutnému pečivu můžete lehce vyhnout.

Ingredience (na cca. 12 rolek):
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g dýňového pyré
  • 2 balíčky sušeného droždí (nebo kostka čerstvého)
  • 75 g másla (pokojové teploty)
  • 2 polévkové lžíce cukru (dala jsem třtinový)
  • 100 ml teplého mléka
Náplň:
  • 50 g vlašských ořechů nasekaných
  • 50 g másla (pokojové teploty)
  • 2 lžičky skořice
  • 50 g cukru
Nejdříve si vyrobíme dýňové pyré (pokud ho tedy už nemáte v zásobě ;)). Jednu dýni, a je docela jednou jakou, já použila máslovou, rozkrojte na čtyři díly, vydlabejte zrnka a položte na pekáč, který vystelete pečícím papírem řeznou stranou dolů. Pečte při 190 °C asi 25 minut, až do ní jde lehce píchnout vidlička. Upečenou dýni zbavte slupky (jde to lehce) a dužinu rozmačkejte. Pyré je hotovo! Když vám zbude (což nejspíše ano) můžete ho zamrazit nebo dát do lednice. V mrazáku by vám mělo vydržet minimálně 2 měsíce, v lednici alespoň 4 dny.



Teď si připravte těsto. Jednoduše všechny ingredience smíchejte dohromady, párkrát prohněťte a nechte kynout alespoň půl hodiny. S těstem se pracuje díky máslu velice dobře, vůbec nelepí takže ani mouka na vál není potřeba. ;)

Zatímco těsto kyne, ušlehejte náplň. Opět všechny suroviny smíchejte a dejte bokem.

Nakynuté těsto rozválejte na cca. půl centimetrů vysokou placku. Je lepší když z těsta vyválíte obdélník než čtverec, rolky pak budou tak akorát široké ;). Natřete náplň a pevně zarolujte a aby konce držely, slepte je trochou náplně. Roládu z těsta nakrájejte na centimetrové kousky.
Plech na muffiny vytřete máslem a do každé díry dejte jednu rolku. Nechte tak 10 až 15 minut v klidu nakynout.
Troubu předehřejte na 170°C a pečte dozlatova (asi 15 minut).


Jsem moc ráda, že se mi rolky povedly. Jak jsem už psala výše, rolky jsou krásně šťavnaté díky dýni a náplň je prostě božská. Nakonec je můžete pokapat citrónovou polevou nebo třeba javorovým sirupem a věřte že to bude úžasné. Pokud nemáte plech na muffiny, pečte je na obyčejném, nic hrozného se nestane. Myslím, že se tento recept skvěle hodí do tohoto (snad ještě) podzimního období. Pokud nevíte co s dýní, určitě vyzkoušejte! :)

5 komentářů:

  1. Já teda koukám, udělat skořicové suky z dýně by mě ani ve snu nenapadlo a to už jsem je párkrát dělala!:) Už mě nebaví vařit z dýně pořád jen polívku, tak hledám inspiraci a tohle zní tak šíleně, že bych se do toho mohla i pustit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klidně jdi do toho, jsou vážně skvělé. ;) Sama jsem nečekala takový výsledek. Od tohoto příspěvku jsem je nepekla, protože bych hned snědla celý plech a to klidně i v 10 večer, takže se jim raději vyhýbám :D.

      Vymazat
  2. Jé, tak tohle je úplně skvělý nápad! já se chystala na dýňové kobližky, ale tyhle velice sympatické šnečky určitě taky vyzkouším. Vypadají prostě neodolatelně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář! :) Zkus jsou fakt výborné ;)

      Vymazat
  3. Zajímavý recept, rolky vypadají nádherně:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat